Jump to content
The Education Forum

Vladimir Havlicek

Members
  • Posts

    27
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Vladimir Havlicek

  1. Neobyčejný osud neobyčejné ženy MUDr. Vlasty Kálalové di Lottiové znají čtenáři díky knize Ilony Borské: Doktorka z domu trubačů a několika odkazů na webu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vlasta_K%C3%A1lalov%C3%A1 http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/osud/vlasta-kalalova-doktorka-z-domu-trubacu_25639.html http://www.knihovnice.cz/recenze/borska-i-doktorka-z-domu-trubacu.html
  2. Po třech letech od napsání předchozího příspěvku se zdá, že místo psaní na klávesnici dnešní generace používající PC víc než propisku používá kopírování a vlepování nalezených textů, obrázků a čehokoliv co najdou, do svých dokumentů, mění se z generace datlujícící, na generaci Ctrl+C Ctrl+V. V praxi se výukou psaní všemi deseti mnoho škol nezabývá, žáci se učí psát na klávesnici sami a umějí to i bez vlivu školy. Stejně tak žáci nečekají, až bude škola vybavena počítači, počítač je v mnoha domácnostech a používán především mladší generací. Největší magnet je samozřejmě zábava, ale komunikace s počítačem je především klávesnicí. Žáci (i učitelé a samozřejmě i všichni ostatní uživatelé PC), kteří umějí psát všemi deseti, jsou rychlejší, svobodnější a nemusejí mysl a nervosvalovou koordinaci rozptylovat hledáním písmenek. Nejen maturanti, ale všichni uživatelé PC by měli umět psát na klávesnici všemi 10.
  3. České Evy... V souslosti s architektem Janem Kaplickým a předsednitvím ČR v EU se v médiích objevila, pro většinu českých občanů neznámá Eva Jiřičná, skvělá architektka světové proslulosti. Neznámá.. protože nebyla v českých médiích a přitom ve světě velmi známá (viz např. http://www.ejal.com/ ). Podobně mediálně zapadla nebo spíš byla delší dobu zapadnuta Eva Romanová, kterou starší pamatují v tanečním páru na ledě Eva a Pavel Romanovi, mistři světa i olympijští vítězi v krasobruslení. A poté co odešli pracovat za oceán, jako by přestali existovat i když na ně pamětníci nezapoměli. (viz např. http://www.osobnosti.cz/eva-romanova.php ) Další takřka zapomenutá, nebo nepřípomínaná mistryně světa a olympijská vítězka Eva Bosáková (viz např. http://www.osobnosti.cz/eva-bosakova.php nebo http://zivotopisyonline.cz/eva-bosakova-hl...vitezka-z-rima/ ) Zvláštní je vliv médií ale i paměť lidí.
  4. Umění využít při psaní všechny prsty a psát rychle, efektivně se několikrát probíralo i na České škole, nejnověji na http://www.ceskaskola.cz/Ceskaskola/AR.asp...07&CAI=2129 kde si můžete udělat obrázek i z příspěvků a nejrůznějších názorů a také se podívat na odkazy na předchozí diskuze za toto téma. Na klavír se dá brnkat jedním prstem, ale hraní to není.
  5. Vladimir Havlicek

    ICT.

    ICT is a train. An express train.
  6. Na http://ucitelske-listy.ceskaskola.cz/Ucite...30&CAI=2149 je zajimavy clanek i o vyuce jak se chovat v krizovych situacich, civilni ochrane a dalsi odkaz na clanek na obdobne tema, napriklad http://ucitelske-listy.ceskaskola.cz/Ucite...02&CAI=2154 ve Svedsku, ktrery je praktickou ukazkou, ze vyucovani ma byt zive, prakticke pro bezne situace i skutecne krizove.
  7. Abstrakt: pracovni doba ucitelu - jen kdyz maji vyucovani nebo celou pracovni dobu? na foru www.ceskaskola.cz probiha horliva diskuze o pracovni dobe ucitelu. Pracovni doba je ze zakona 42,5 hodiny tydne (v tom denne 0,5 hodiny na obed). Ucitele ale maji pracovni uvazek ze zakona na asi 21 az 23 hodin tydne. Bezna praxe a "zvykove pravo" je, ze v den, kdy neuci, je doma, nebo kdyz uci az od deseti hodin, prijde na desatou. Nyni se pichlo do vosiho hnizda tim, ze podle Zakoniku prace musi byt denne 8 hodin na pracovisti at uci, nebo neuci. V ucnovskem skolstvi je z tradicniho svazani s praxi, vyrobou, sluzbami apod, 8 hodinova pracovni doba samozrejmosti, nediskutuje se o tom, pracuje se vcelku denne 8,5 hodin. Ucitele maji uvazek 23 hodin tydne, hodina trva 45 minut a samozrejme maji dozory na chodbe, v satne, v jidelne, suplovani za nepritomne kolegy, opravovani pisemek, vlastni pripravu a dalsi prace, ktere si noseji domu a tak jejich den (zvlaste ucitelek prvnacku a na zakladni skole vubec) - viz http://www.ceskaskola.cz/Ceskaskola/AR.asp...22&CAI=2124 Bylo zajimave vedet, jak to je v jinych zemich, protoze v ceskem rybnicku za rakosi do ostatnich vzdelavacich systemu vidi malokdo a ostatni nevi, jak to je jinde. Treba by takova informace byla podpora, treba pokora.. co ja vim.
  8. Dalibore, hra je zajimava, z vyukoveho hlediska by bylo zajimave nechat preklad udelat zakum (s pomoci ucitelu) v mnoha ruznych jazykovych verzich (kolik jich jenom v Evrope je, i jinde po svete, kde se o tomto tematu uci). Verze, ve kterych je, je v jazycich, z nichz alespon jedna je vyucovana jako cizi jazyk takrka po celem svete. Z technickeho hlediska: Text i s ilustracemi je dobre videt i na pocitaci typu Apple MacIntosh s operacnim systemem Mac X, lze ho príslusnou kombinaci tlacitek zvetsovat a je tudiz dobre citelny i pro slabozrake, podobne jako v Opere. Ostatní OS momentalne nemohu vyzkouset.
  9. Nedůvěřivé přešlapování před nově nabytou svobodou učit to, co učitel považuje za podstatné, svobodou škol rozhodnout o své konkrétní obsahové náplni a metodách, také pramení z neznalosti. Chybí "srovnávací objekt", jak to dělají jinde. I švédské zkušenosti popsané na tomto fóru jsou jenom lákavě poodhrunuté okénko do jiných způsobů výuky a vzdělávání. Operativní přizpůsobování způsobů výuky a vzdělávání stavu techniky a nově se objevujícím technologiím je naprostou zažitou samozřejmostí v učňovském a středním odborném školství, které je mnohdy pružnější než vyučování klasickým předmětům. Vyučující nejsou primárně učitelé, ale odborníci ve svém oboru, kteří přešli do školství a přinášejí s sebou soudobé technologie, znalosti, zkušenosti, know-how i jiný přístup k žákům a určitou vzpouru proti zažitému způsobu výuky, který je klasickou a osvědčenou jistotou. Závěr: je nanejvýš vhodné ukázat školám vhodné vzory, způsobů je spousta od osobního hostování v zemích, jejichž vzdělávání by mohlo být poučné nebo vzorem, i u nás, ve školách, kde už mají první zkušensti z nezdarů nově pojatého vzdělávání i zkušenosti příkladné až po vzory publikované na papíře nebo webu.
  10. And once more again: try http://www.zabokrekynadnitrou.sk/ First four letters "Zabo" means world zaba i.e. frog in english.
  11. You have some answers on http://www.radixforum.com/surnames/burza/index.html but some problem may be in diactitics mark upon the letters and correct transcription. Mr. Burza, try for example http://www.zabokreky.sk/ I wish you succes
  12. Psát všemi 10 umějí pod dobrým vedením i děti ze základních škol - viz http://www.zav.cz/Souteze/Archiv_2006/HK_Junior/koment.htm . Další komentář není nutný
  13. Dalibore, můžeš trochu Livskuskap přiblížit včetně překladu tohoto názvu? Jestli to má něco společného s předmětem "občanská nauka" v českém školství? I žáci (středních škol a středních odb. učilišť), kteří nemají (pro někoho běžné) znalosti nutné, potřebné nebo použitelné v každodenním životě ve společnosti na soudobém stupni vývoje a civilizace z výchozího rodinného a školního prostředí, mají mít možnost je získat v potřebném a užitečném rozsahu ve škole. Výuka těchto okruhů má mít dvě části : 1) všeobecné pojmenování a 2) praktické životní skutečné případy: Jsou to zhruba tyto okruhy: Finance, právo, práce, daně, poplatky, pojištění, pošta, formuláře, požární bezpečnost, telefonování, inzerce, doprava, mimořádné události, řešení osobních problémů, zdraví, první pomoc, stravování, domácnost, rodina, životopis, živnost, výpočty v denní praxi a další. Tedy reálné životní situace do kterých se určitě nebo pravděpodobně žáci v životě dostávají nebo dostanou, nebo které mohou nastat a na které mají být připraveni nebo být informováni tak, aby o nich měli aspoň základní povědomost. Tento předmět neznám, možná se toto všechno a ještě více ve škole probírá, ale podle pohledu do učebnic pro střední školy se bere spíš cosi "vyššího" a státoprávního.
  14. Evo (a dalsi ctenarky a ctenari tohoto fora), je mozne obratit zrcadlo i na druhou stranu? Jake ceske knizky jsou prelozene do svedstiny, je nektera z nich je mezi Svedy znama, ctena, nebo mozna i oblibena? (Podle zdejsich nazoru by to zrejme mohl byt Capek, mozna Hasek, ale i to si mozna nalhavame, treba maji zcela jiny vzkus). A nejen do svedstiny, pokud mate zkusenosti z jinych zemi v Evrope a jinde, vsechny nazory jsou zajimave a poucne
  15. Jasně, každému vyhovuje něco jiného. Ale psaní všemi deseti je jako naučit se plavat. Ta úžasná možnost myšlenky ihned psát bez toho, že se musíte dívat na klávesnici, můžete se dívat třeba do jiného textu (např. při překládání nebo psaní textu z předlohy položené na stole) nebo se při psaní dívat z okna. Totéž je při psaní zdrojových textů programů, kde je nejen přehozené Z a Y, ale i znaky ASCII programátorské klávesnice a při psaní se díváte na monitor a ne na klávesnici. Psaní je prostě jenom zápis myšlenek. A pomalé psaní na klávesnici naštve snad každého, kdo někomu něco u počítače vysvětluje a ten se bekspejsem stále vrací, maže, stále se plete s CapsLockem a deletem a ťuká tak pomalu a toporně, že než mu pomůžete, pomůže on vám v nácviku sebeovládání a trpělivosti. Prostě si stále myslím, že v dnešní době by každý maturant měl umět psát poslepu všemi deseti. V mnohých školách to už berou jako samozřejmost a žákům to žádné potíže nedělá.
  16. Nevím, jak je to jinde "ve světe", u nás je hezké, že školy jsou vybavené stroji (PC s příslušenstvím) i s programovým vybavením a učitelé s nimi umějí zacházet na srovnatelné úrovni jako žáci. Ale co to je platné, když kromě několika škol žáci i učitelé (a spousta vzdělaných lidí) trapně klofají do klávesnice způsobem "kdo hledá, najde" nebo ti razantnější mlátí do kláves způsobem "vyhledej a znič". Jestli je školství pružné, neměl by být problém aby do konce tohoto školního roku VŠICHNI MATURANTI uměli psát VŠEMI DESETI (i učitelé, samozřejmě). Existují osvědčené učebnice pro ekonomické a podobné školy, programy pro výuku psaní všemi 10 již z dřevních dob PC a operačního systému DOS a Windows 3.1 i dalších, dnes nejmodernějších, spousta (dnes již vyřazených mechanických psacích strojů - ideálních pro nácvik přesného prstokladu a úhozů, nebo i starších, fungujících počítačů i s licencemi na sw a v každé škole pracovnice ekonomického úseku, které umějí skvěle psát a jsou schopné to naučit i ostatní, nebo škola může výuku zajistit smluvně učitelkami a učiteli ekonomických škol, kde se psaní všemi 10 běžné učí a používá. Jen aby v nadšeném amatérizmu někdo žáky nenaučil těžko odvykatelné zlozvyky, třeba i tříprsťácký rychlopis nebo špatné postavení prstů, šilhání na klávesnici a pod.
  17. Překlady jsou krásné autorské dílo, ale originál je originál. Je zajímavé pozorovat ve veřejných dopravních prostředcích lidi nejrůznějšího věku jak si čtou, mnohdy i knížky v originálu. Většinou v angličtině nebo němčině. A kupodivu ne jako doplněk "povinné četby" k jazykovým kurzům, ale proto, že originál je k dispozici. Lokalizované verze počítačových programů (u nás počeštěné) jsou dobré pro běžnou práci, ale zleniví uživatele a ponechá ho v lokálním jazykovém rybníčku a tak pak při práci s jakýmkoliv originálním programem pošilhává po české verzi. Nebo naopak čeština obtěžuje, například při práce se známým tabulkovým editorem místo AVG - average musí psát prům_hodnota a podobné pletoucí se varianty. Díky skvělým překladům literatury si člověk může vychutnat originální dílo jako by četl originál. A pokud má možnost mít vedle sebe originál a překlad, může ocenit krásu a dokonalost dobrého překladu a navíc si obohatit svou vlastní jazykovou výbavu o zajímavá slovíčka a slovní spojení. Libuše a ostatní, víte o nějaké zajímavé knížce v originále, kterou bychom si neměli nechat ujít jako lahůdku a která by stála za překlad?
  18. Dalibore, to je jako u Alenky v říši divů! U nás se sleduje absence, omluvání a učitelstvo nepřenese přes srdce a tradice, že si a) plnoletí žáci mohou psát omluvenky sami, omluvenku píší rodiče a ne lékař (lékař má léčit a ne psát omluvenky a rodičům se má věřit, nejsou podvodníci, kteří své děti - žáky kryjí při záškoláství) c) atd. Sleduje se neomluvená absence, tresce se přísně, jako ve výrobě, kde by absence a bulačství ohrozilo plnění pětilého plánu, nebo firmu, a proto se to zdá logické. Dotaz: jak se tedy určí vzdělávací cesta žáka (žákyně), který chce být třeba prodavačkou, automachanikem, atomovým fyzikem nebo dětskou lékařkou? To mají pevné učební plány, nebo si sami zapisují a volí všechny nebo jen určité volitelné předměty?
  19. Jak se zaregistrovat Když už jste našli toto fórum a chcete se ho také účastnit nejen jako host, je třeba se do něj přihlásit kliknutím v horním růžovém řádku na - REGISTROVAT. Pro ty, kteří umějí anglicky je to jednoduché (sám jsem při přihlašování udělal spoustu chyb - místo jména jsem psal zkratku školy, apod.), pro ostatní stručně vysvětlím postup: Otevře se úvodní stránka, kde jsou závazná pravidla, cituji (v hrubém překladu): Věnujte, prosím, chvilku seznámení s níže uvedenými pravidly. Pokud s nimi souhlasíte a přejete si pokračovat v registraci, prostě klikněte dole na tlačítko "Registrovat". Registraci zrušíte prostým stiskem tlačítka "zpět" na vašem prohlížeči. Uvědomte si, prosím, že nejsme zodpovědní za žádné zaslané příspěvky. Neověřujeme a také neručíme za přesnost, úplnost, nebo vhodnost jakéhokoliv příspěvku a a nejsme odpovědní za obsah jakéhokoliv příspěvku. Příspěvky vyjadřují názor autora příspěvku, ale nemusí být názorem této nástěnky. Jakýkoliv uživatel, který má pocit, že zaslaný příspěvek je závadný (nežádoucí) má možnost se na nás okamžitě e-mailem obrátit. Máme možnost nevhodné, pohoršující příspěvky odstranit a my věnujeme veškeré úsilí, abychom v proveditelném časovém rámci, pokud zjistíme, že odstranění je nutné, příspěvek odstranili. Souhlasíte, že při vašem používání této služby, tuto nástěnku nebudete používat pro zasílání jakýchkoliv materiálů, které jsou prokazatelně závadné nebo urážlivé, nepřesné,sprosté, vulgární, nenávistné, rasistické, obtěžující, obscénní, znevažující, sexuálně orientované, výhružné, zasahující do práv na ochranu osobnosti, nebo jiným způsobem porušující zákon. Souhlasíte, že na nástěnku nebudete posílat materiály chráněné autorským právem, pokud nejste vy vlastníkem těchto práv. Aby byla zachována integrita tohoto fóra, jsou noví přispěvatelé schváleni osobním rozhodnutím skupiny administrátorů. Krátce po registraci vašeho "účtu" (nic se neplatí!) se na vás obrátí administrátor pro doplnění vašich informací o vás a vaší roli ve oblasti vzdělávání. Je zcela zásadní, že jako jméno uživatele používáte své vlastní jméno. Osoby, které se registrují pod zjevně falešnými jmény registrovány nebudou. Pokud souhlasíte, zaškrtnete okénko před větou: Přečetl, resp. přečetla jsem, rozumím a souhlasím s těmito pravidly a podmínkami. a pak kliknete na Registrovat. Dostanete se na další stránku, kde vyplníte údaje: username: uživatelské jméno password: heslo, které si zvolíte a pro potvrzení (confirm) ho do vedlejšího okénka napíšete ještě jednou your e-mail: vaší e-mailovou adresu, na kterou vám odpoví administrátor a do okénka security code opíšete 6 číslic kódu, který vidíte vedle okénka. Na závěr kliknete vpravo dole na "submit my registration" - přihlásit se k registraci. A pak počkáte, až dostanete od admnistrátora e-mail. V tomto dopisu vám administrátor sdělí (zkráceno): Díky za váš zájem o zapojení do mezinárodního fóra o vzdělávání International Education Forum. Jedním z našich pravidel je, že členové při přihlášení uvedou: (1) své skutečné jméno (2) svou stručnou biografii (obor, země, místo kde žije, proč se chce připojit k fóru, atd.). Biografie ostatních jsou viditelné na .. Předpokládám, že pokud provozujete vlastní webovou stránku, pošlete mi její URL (webovou adresu) a já jí přidám k vaší signatuře. Ta se objeví vždy když zveřejňujete příspěvek a pomůže vašemu zatřídění do příslušné kategorie vyhledávači druhé generace, jako je například Google. Pošlete mi, prosím, vaše celé jméno a biografii a pak vás zaregistruji jako člena. Ve vašem poštovním klientovi kliknete na Odpovědět a na dotazy odpovíte (v angličtině). Pak budete čekat na druhý e-mail od administrátora, kde je nejdůležitější sdělení potvrzení vašeho jména a hesla, pod kterým se budete přihlašovat: Vítejte do fóra o vzdělávání Education Forum. Jste registrován(a) s těmito údaji: Jméno účastníka: xxxxxxxxx yyyyyyyyy Přístupové heslo: Fxxxxxxxnnn Vaši zaslanou biografii jsem přidal k vaší signatuře ... atd.. Těším se na vaše příspěvky. Při připojení k Education Forum v růžovém řádku kliknete na Log in - Přihlásit se, a vyplníte své jméno a heslo a jdete dál, jako před tím, ale máte možnost odpovídat k jednotlivým tématům - Reply. Vaši odpověď je lépe si předem připravit a i pak se nejdříve podívat na náhled - Preview a teprve pak po případných opravách odeslat - Submit modified Post. Máte-li co říci, vstupte, nebo jako já z počátku čtěte a poučte se.
  20. key words - creating own web sites John, I think, it is imposible to catch all spectrum of knowledges about HW and SW, including creating web sites - it´s (fine) art. You are right, every teacher should be able to know basic information about creating web sites and teach it, but complet spectrum making the sites nice, incl. JavaScript, PHP, and more and more is largely in the hands of our students. They are, as well as we, specialised. I think, everybody has his (her) own individual specialization, and this could be for instance perfect creating web pages. The most important is text, contents, information, clarity and easy navigation. And what is the basal need? To keep step with permanent progress. Yesterday it was DOS, DBaseIII, WordPerfect, today complex of Office pack and complet Internet pasive and active works, photos, sounds and film editation, in some courses is mandatory learning PowerPoint, and other specialised SW (C++, Autocad, etc.), and tomorrow?
  21. abstrakt: mládež, a v tom i mnozí studenti, velmi málo čtou V dnešní době mládež, a v tom i mnozí studenti, velmi málo čtou. Zřejmě je rozdíl v tom, že dříve byla literatura jediným oknem za humna do světa historie, poučení, zprostředkovaným prožitkem dobra, zla, lásky, tragédií, válečných událostí i mezilidských vztahů, okno do jiných zemí, jejich zvyků. Ať to byly cestopisy, nebo detektivky švédské, americké, anglické, australské, atd.... Životní osudy Davida Cooperfielda. Luise Pasteura, Amundsena, Roberta Oppenheimera, Julia Cesara, atd. atd. I těmito zprostředkovanými prožitky se formoval životní názor a vývoj osobnosti celých generací. V dnešní je mládež těmito informacemi a prožitky zahlcena z TV, videa, kin, časopisů aj. I když mnohdy zpotovořeně a nepravdivě (mezi brontosaury běhá nalíčená „xena“ která ovládá bojová umění apod.) Je tedy ještě třeba číst? Do diskuze: jaké základní minimum knížek by měl v průběhu dětství, mládí a studia mladý člověk přečíst? a) zkuste navrhnout jaké jakou knížku nebo knížky četlo nebo čte nejvíc dnešních mladých? c) jaké knížky se čtou nejvíc i v různých zemích na světě?
  22. key words: PowerPoint, cretivity, practical use ICT in VET PowerPoint IMHO is useful a) for beginers for his (her) own first creative action and for viewing a nice photos (fine arts works for example), but in other aplications is guzzler of the time. Watining or ineffectual clicking for next page is a dead time. So called "presentations" are only for waiting persons, having nothing to do. Important is own creativity of pupils and students. In VET (electronics) I prefer primarily colection of measured data on to writing-book, drawing graph by the hand and than secondarily entering to the table, assigning formulas, trying the best arangement and finaly creating graph (if exist), than write main text, add main parts from table into text and add graph. This is usefuly, than filling pre-prepared tables and coping text from any sources (from net, etd.). Computer is above all a tool, not cinema.
  23. Mnoho lidí do tohoto fóra nepřispívá, možná je to tím, že o něm nevědí, nebo nevědí, jak se zaregistrovat. Sám jsem při hledání informací ze školství také náhodně natrefil na http://www.spomocnik.cz a v něm předně na Spomocníkův odkazník a v něm na spoustu zajímavých informací a fór a na téže titulní stránce na Diskuzní fóra. Hned napoprvé zaujme v části České diskuze Česká škola na http://www.ceskaskola.cz a pak v části Mezinárodní výměna názorů The Education Forum http://educationforum.ipbhost.com/ . Osměliv se, vstoupil jsem, a kupodivu našel diskuze v evropských jazycích a i českou a slovenskou část fóra, kde jste při čtení tohoto příspěvku i vy. Četl jsem se zaujetím a když jsem chtěl odpovědět, nešlo to, je třeba se zaregistrovat. Při registraci jsem udělal spoustu chyb, ale když se dodrží správný postup, můžete přidat svůj názor. Buďte vítáni Vladimír
  24. Dalibore, pro vyučování žáku (učňů) v elektronických oborech jsou také dané pevné osnovy, ale každý žák má samozřejmě jinu rychlost zhotovení prací a ti rychlejší mají možnost pracovat na svých pracích, nebo ti pomalejší dodělávají. Nejde o výrobek, ale aby se probírané téma naučili, tak na ně nespěcháme. A tak se zcela samozřejmě "peleton roztrhá" a výuka se stává hodně individuální. Mistr (nyní přejmenovaný na učitele odborného výcviku) prakticky provádí individuální výuku každého žáka a protože mají různé zájmy, podporuje je v jejich rozvoji. Je to velmi náročné, protože někteří mají velmi specializované zájmy (programování tak zvaných PIC - programovatelných integrovaných obvodů na bázi mikroprocesorů, jiný dělají různé zesilovače nebo jen blikátka a pod.) a učební osnovy určitou volností toto umožňují a přímo při výuce to realizujeme. Můžeš pokračovat o zkušenostech ze švédského školství? Je to velmi zajímavé.
  25. Evo, severska literatura je v Cechach velmi oblibena, napriklad z norske viz ( http://www.obecprekladatelu.cz/ZZPREKLADY/totalnorstina.htm ) to je typicky pribeh Trygve Gulbranssena Vecne zpivaji lesy (Og bakom synger skogene), i ve filmove podobe ze 60. let, i Thor Heyerdal, z islandskeho prostedi Gudmundur Kamban: Panna na Skalholtu a Biskup ze Skalholtu a ze svedske (viz http://www.obecprekladatelu.cz/ZZPREKLADY/totalsvedstina.htm a a take http://kotrla.com/frogman/?c=64 ) predevsim Astrid Lyndgrenova, Ingmar Bergman ve filmove podobe i vydani prekladu scenaru a jako lahudka dvojice autoru Sjöwall /Sjöwallová/, Maj - Wahlöö, Per priblizujici svedsko velmi zajimavou formou a dalsi. Mimo literaturu to je i skupina ABBA, coz je sice neliterarni skvost, ale doplneni celkoveho obrazu o teto zajimave a hrde zemi s velkym vztahem k prirode a energiim a mezilidskym vztahum. Vladimir
×
×
  • Create New...