Jump to content
The Education Forum
Sign in to follow this  
Marco Koene

VMBO

Recommended Posts

Recentelijk stond er in de grootste krant van Nederland dat het VMBO een zinkend schip was. Als VMBO docent kan ik dat maar moeilijk verteren. Ik vind het onterecht en getuigen van een stemmingmakerij van de bovenste plank.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het VMBO wordt wel eens voorgsteld als het 'putje' van het Nederlandse onderwijs: de vergaarbak van vanalles.

Niet alleen intellectuele en fysieke capaciteiten bepalen de keuze voor het VMBO, maar vaak worden kinderen met gedragsproblemen maar al te gemakkelijk in het VMBO gestopt. Het teloorgaan van speciaal onderwijs zet hier het VMBO nodeloos onder druk.

Ik zit zelf in het keuzeproces voor een middelbare school voor mijn oudste dochter en je merkt heel sterk hoe ouders hun kind koste wat kost op de hoogste schoolopleidingen willen stoppen. Vaak zijn die kinderen daar niet op hun plaats. Dan volgen teleurstellingen en een eventuele overgang naar VMBO T/G wordt dan door ouders en leerling als 'trappen naar onderen' gezien. En dit bevordert de motivatie niet. Kinderen zijn gebaat bij een realistische inschatting van het schoolniveau. Beter goed op het VMBo dan een kneus op de HAVO!

Ach het is wel een discussie waar je hele boekwerken vol mee kunt schrijven! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
Sign in to follow this  

×