Jump to content
The Education Forum

Svenska historiesidor på nätet


Recommended Posts

Det finns numera en mängd historiska sidor på nätet. Skriv och berätta om vilka sidor du eller dina elever använder och försök tala om vad det är som du tycker är så bra med just dessa sidor - alltså ett slags "mina favoritsidor i historia på svenska". Själv så tycker jag att Marcus Wendels sidor "skalman.nu" kan vara mycket informativa;

http://www.skalman.nu/ww1/

Sidorna är lätta att leta på, de innehåller en hel del fakta och det finns många olika områden...

Så vilka sidor tycker du är bra och varför? :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

En svensk historisk hemsida jag tycker väldigt mycket om är historikern och akademiledamoten Peter Englund hemsida (http://www.peterenglund.com/). Den har bra design är lättnavigerbart och innehåller en mängd spännade artiklar.

Senast vi diskuterade inköp av breddvidläsningslitteratur för ämnet historia på en ämneskonferens enades vi snabbt att sidan (http://www.peterenglund.com/textarkiv.htm) skulle kunna användas för detta ändamål. Vi har ju trots allt brist på pengar på skolan! Och att eleverna väljer själva bland alla esseär är pedagogisk vettigt, praktiskt och också gratis.

Link to comment
Share on other sites

Att använda vissa sidor som ett alternativ till dyra läromedel blir allt vanligare. Jag placerar själv ofta länkar till mer värdefulla historiesidor så att eleverna har möjlighet att läsa olika artiklar om en speciell händelse. Peter Englunds arbeten är ju dessutom välskrivna... :)

http://www.peterenglund.com/

http://www.peterenglund.com/textarkiv.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

En informativ och bra hemsida håller sig "Populär Historia" med. Den är förstås inte spännande på samma sätt som deras tidskrift men den är bra och översiktligt upplagd.

Adressen är: http://www.popularhistoria.se/

Jag måste nog skriva ett tillägg.

Varje nytt numer av Populär Historia innehåller en ny inloggningskod som gäller under en månad. Med hjälp av denna kod kan man sedan ta del av alla artiklar som har publicera i tidsskriften sedan dess första nummer. Håll till godo.

Edited by Dalibor Svoboda
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 7 months later...

Jag skulle vilja försöka styra denna diskussion till "Bra historiesidor på nätet gjorda av skolor/historielärare"... Det skulle vara bra att försöka inventera vad som skapats av olika skolor och historielärare. Under några år så har följande website funnits;

Komvux Gotland

Den har en hel del användbart material som är direkt avsett för historielärare på det svenska gymnasiet. Det skulle vara mycket intressant att se om någon kan bidra med fler exempel.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...