Jump to content
The Education Forum

Vladimir Havlicek

Members
  • Posts

    27
  • Joined

  • Last visited

Vladimir Havlicek's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. Neobyčejný osud neobyčejné ženy MUDr. Vlasty Kálalové di Lottiové znají čtenáři díky knize Ilony Borské: Doktorka z domu trubačů a několika odkazů na webu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vlasta_K%C3%A1lalov%C3%A1 http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/osud/vlasta-kalalova-doktorka-z-domu-trubacu_25639.html http://www.knihovnice.cz/recenze/borska-i-doktorka-z-domu-trubacu.html
  2. Po třech letech od napsání předchozího příspěvku se zdá, že místo psaní na klávesnici dnešní generace používající PC víc než propisku používá kopírování a vlepování nalezených textů, obrázků a čehokoliv co najdou, do svých dokumentů, mění se z generace datlujícící, na generaci Ctrl+C Ctrl+V. V praxi se výukou psaní všemi deseti mnoho škol nezabývá, žáci se učí psát na klávesnici sami a umějí to i bez vlivu školy. Stejně tak žáci nečekají, až bude škola vybavena počítači, počítač je v mnoha domácnostech a používán především mladší generací. Největší magnet je samozřejmě zábava, ale komunikace s počítačem je především klávesnicí. Žáci (i učitelé a samozřejmě i všichni ostatní uživatelé PC), kteří umějí psát všemi deseti, jsou rychlejší, svobodnější a nemusejí mysl a nervosvalovou koordinaci rozptylovat hledáním písmenek. Nejen maturanti, ale všichni uživatelé PC by měli umět psát na klávesnici všemi 10.
  3. Vladimire

    Odpovedel jsem Ti mejlem ale nejsem si jisty, ze jis ho dostal.

    Mluvil jsem s lidmi kteri by meli zajem Vase zaky potkat.

    Napis anglicky na adresu johan.rubbestad@edu.haninge.se (ucitel) a na www.fredrikgymnasiet.se (reditelka) o co se jedna.

    Posli me kopii na dalibor.svoboda@edu.haninge.se

    Dalibor

  4. České Evy... V souslosti s architektem Janem Kaplickým a předsednitvím ČR v EU se v médiích objevila, pro většinu českých občanů neznámá Eva Jiřičná, skvělá architektka světové proslulosti. Neznámá.. protože nebyla v českých médiích a přitom ve světě velmi známá (viz např. http://www.ejal.com/ ). Podobně mediálně zapadla nebo spíš byla delší dobu zapadnuta Eva Romanová, kterou starší pamatují v tanečním páru na ledě Eva a Pavel Romanovi, mistři světa i olympijští vítězi v krasobruslení. A poté co odešli pracovat za oceán, jako by přestali existovat i když na ně pamětníci nezapoměli. (viz např. http://www.osobnosti.cz/eva-romanova.php ) Další takřka zapomenutá, nebo nepřípomínaná mistryně světa a olympijská vítězka Eva Bosáková (viz např. http://www.osobnosti.cz/eva-bosakova.php nebo http://zivotopisyonline.cz/eva-bosakova-hl...vitezka-z-rima/ ) Zvláštní je vliv médií ale i paměť lidí.
  5. Umění využít při psaní všechny prsty a psát rychle, efektivně se několikrát probíralo i na České škole, nejnověji na http://www.ceskaskola.cz/Ceskaskola/AR.asp...07&CAI=2129 kde si můžete udělat obrázek i z příspěvků a nejrůznějších názorů a také se podívat na odkazy na předchozí diskuze za toto téma. Na klavír se dá brnkat jedním prstem, ale hraní to není.
  6. Vladimir Havlicek

    ICT.

    ICT is a train. An express train.
  7. Na http://ucitelske-listy.ceskaskola.cz/Ucite...30&CAI=2149 je zajimavy clanek i o vyuce jak se chovat v krizovych situacich, civilni ochrane a dalsi odkaz na clanek na obdobne tema, napriklad http://ucitelske-listy.ceskaskola.cz/Ucite...02&CAI=2154 ve Svedsku, ktrery je praktickou ukazkou, ze vyucovani ma byt zive, prakticke pro bezne situace i skutecne krizove.
  8. Abstrakt: pracovni doba ucitelu - jen kdyz maji vyucovani nebo celou pracovni dobu? na foru www.ceskaskola.cz probiha horliva diskuze o pracovni dobe ucitelu. Pracovni doba je ze zakona 42,5 hodiny tydne (v tom denne 0,5 hodiny na obed). Ucitele ale maji pracovni uvazek ze zakona na asi 21 az 23 hodin tydne. Bezna praxe a "zvykove pravo" je, ze v den, kdy neuci, je doma, nebo kdyz uci az od deseti hodin, prijde na desatou. Nyni se pichlo do vosiho hnizda tim, ze podle Zakoniku prace musi byt denne 8 hodin na pracovisti at uci, nebo neuci. V ucnovskem skolstvi je z tradicniho svazani s praxi, vyrobou, sluzbami apod, 8 hodinova pracovni doba samozrejmosti, nediskutuje se o tom, pracuje se vcelku denne 8,5 hodin. Ucitele maji uvazek 23 hodin tydne, hodina trva 45 minut a samozrejme maji dozory na chodbe, v satne, v jidelne, suplovani za nepritomne kolegy, opravovani pisemek, vlastni pripravu a dalsi prace, ktere si noseji domu a tak jejich den (zvlaste ucitelek prvnacku a na zakladni skole vubec) - viz http://www.ceskaskola.cz/Ceskaskola/AR.asp...22&CAI=2124 Bylo zajimave vedet, jak to je v jinych zemich, protoze v ceskem rybnicku za rakosi do ostatnich vzdelavacich systemu vidi malokdo a ostatni nevi, jak to je jinde. Treba by takova informace byla podpora, treba pokora.. co ja vim.
  9. Dalibore, hra je zajimava, z vyukoveho hlediska by bylo zajimave nechat preklad udelat zakum (s pomoci ucitelu) v mnoha ruznych jazykovych verzich (kolik jich jenom v Evrope je, i jinde po svete, kde se o tomto tematu uci). Verze, ve kterych je, je v jazycich, z nichz alespon jedna je vyucovana jako cizi jazyk takrka po celem svete. Z technickeho hlediska: Text i s ilustracemi je dobre videt i na pocitaci typu Apple MacIntosh s operacnim systemem Mac X, lze ho príslusnou kombinaci tlacitek zvetsovat a je tudiz dobre citelny i pro slabozrake, podobne jako v Opere. Ostatní OS momentalne nemohu vyzkouset.
  10. Nedůvěřivé přešlapování před nově nabytou svobodou učit to, co učitel považuje za podstatné, svobodou škol rozhodnout o své konkrétní obsahové náplni a metodách, také pramení z neznalosti. Chybí "srovnávací objekt", jak to dělají jinde. I švédské zkušenosti popsané na tomto fóru jsou jenom lákavě poodhrunuté okénko do jiných způsobů výuky a vzdělávání. Operativní přizpůsobování způsobů výuky a vzdělávání stavu techniky a nově se objevujícím technologiím je naprostou zažitou samozřejmostí v učňovském a středním odborném školství, které je mnohdy pružnější než vyučování klasickým předmětům. Vyučující nejsou primárně učitelé, ale odborníci ve svém oboru, kteří přešli do školství a přinášejí s sebou soudobé technologie, znalosti, zkušenosti, know-how i jiný přístup k žákům a určitou vzpouru proti zažitému způsobu výuky, který je klasickou a osvědčenou jistotou. Závěr: je nanejvýš vhodné ukázat školám vhodné vzory, způsobů je spousta od osobního hostování v zemích, jejichž vzdělávání by mohlo být poučné nebo vzorem, i u nás, ve školách, kde už mají první zkušensti z nezdarů nově pojatého vzdělávání i zkušenosti příkladné až po vzory publikované na papíře nebo webu.
  11. And once more again: try http://www.zabokrekynadnitrou.sk/ First four letters "Zabo" means world zaba i.e. frog in english.
  12. You have some answers on http://www.radixforum.com/surnames/burza/index.html but some problem may be in diactitics mark upon the letters and correct transcription. Mr. Burza, try for example http://www.zabokreky.sk/ I wish you succes
  13. Psát všemi 10 umějí pod dobrým vedením i děti ze základních škol - viz http://www.zav.cz/Souteze/Archiv_2006/HK_Junior/koment.htm . Další komentář není nutný
  14. Dalibore, můžeš trochu Livskuskap přiblížit včetně překladu tohoto názvu? Jestli to má něco společného s předmětem "občanská nauka" v českém školství? I žáci (středních škol a středních odb. učilišť), kteří nemají (pro někoho běžné) znalosti nutné, potřebné nebo použitelné v každodenním životě ve společnosti na soudobém stupni vývoje a civilizace z výchozího rodinného a školního prostředí, mají mít možnost je získat v potřebném a užitečném rozsahu ve škole. Výuka těchto okruhů má mít dvě části : 1) všeobecné pojmenování a 2) praktické životní skutečné případy: Jsou to zhruba tyto okruhy: Finance, právo, práce, daně, poplatky, pojištění, pošta, formuláře, požární bezpečnost, telefonování, inzerce, doprava, mimořádné události, řešení osobních problémů, zdraví, první pomoc, stravování, domácnost, rodina, životopis, živnost, výpočty v denní praxi a další. Tedy reálné životní situace do kterých se určitě nebo pravděpodobně žáci v životě dostávají nebo dostanou, nebo které mohou nastat a na které mají být připraveni nebo být informováni tak, aby o nich měli aspoň základní povědomost. Tento předmět neznám, možná se toto všechno a ještě více ve škole probírá, ale podle pohledu do učebnic pro střední školy se bere spíš cosi "vyššího" a státoprávního.
  15. Evo (a dalsi ctenarky a ctenari tohoto fora), je mozne obratit zrcadlo i na druhou stranu? Jake ceske knizky jsou prelozene do svedstiny, je nektera z nich je mezi Svedy znama, ctena, nebo mozna i oblibena? (Podle zdejsich nazoru by to zrejme mohl byt Capek, mozna Hasek, ale i to si mozna nalhavame, treba maji zcela jiny vzkus). A nejen do svedstiny, pokud mate zkusenosti z jinych zemi v Evrope a jinde, vsechny nazory jsou zajimave a poucne
×
×
  • Create New...